Koolilugude tuur: Pärnu Kunstide Kool

Eesti Kunstikoolide Liitu kuulub 25 huvikooli, mis kõik on omanäolised ja millel on oma lugu. Igas uudiskirja numbris keskendume ühele liikmeskoolile ning esimesena viib koolilugude tuur meid Pärnu Kunstide Kooli. 

Pärnu Kunstide Kool loodi 1. septembril 2020 kahe huvikooli –  Pärnu Kunstikooli ja Pärnu Kunstide Maja ühinemise tulemusena. Uues koolis on viis õppetooli: muusika, teater, tants, käsitöö ja loomulikult kunst. Tegevused toimuvad kolmes õppehoones, millest kaks on Pärnus ja ning üks Tõstamaa käsitöökeskuses.

Kunsti õppetool tegutseb suures osas endise Pärnu Kunstikooli ruumides Kerese tänaval ning endise Pärnu Kunstide Maja ruumides on lisaks kaks kunstistuudiot. Pärnu Kunstikool loodi 1980. aastal oli kuuendaks laste kunstikooliks vabariigis. Selle asutas legendaarne õpetaja ja kunstnik Peeter Somelar. Alates 2008. aastast on kooli direktor olnud Kristel Kallau kahe kooli liitmise tulemusena on täna Pärnu Kunstide Kooli direktor.

 

20170316_091218

Järgnevalt keskendume meie kooli kunsti ja käsitöö õppetoolide tutvustamisele.

Kujutava kunsti ja käsitöö õppetooli alla kuuluvad mitmeaastane süsteemne kunstiõpe, kunstiringid, ettevalmistus kunstikõrgkooli astumiseks, animatsiooni, fotograafia, graafilise disaini ringid, rahvusliku käsitöö ja muud käsitööringid. Peale õppekavapõhise töö korraldatakse kunstikonkursse, festivale, töötube ja kursusi. Ringitegevusest saavad osa ka täiskasvanud õppijad. 

 

Suvelaager Kihnus 2017

Pärnu Kunstide Kool on uhke oma eriliste ja andekate kolleegide, õpilaste ja vilistlaste üle. Kui kõikide töödest ja tegemistest rääkima hakata, siis võiks lausa raamatu välja anda. Põgusas kooliloos toome välja mõned inimesed, kelle loominguga kindlasti tuttavad ollakse, kuid kelle nime esimese hooga ei teagi nende loominguga seostada. Nii on näiteks meie käsitöö osakonna õppejuhi ja rahvarõivameistri Anu Randmaa juhendamisel tema meeskond valmistanud presidendipaari rahvarõivad viimasel kahe Vabariigi aastapäeva vastuvõtu puhul. Pildil on president Kersti Kaljulaid Anu meeskonna valmistatud kaapotkleidis. 

Presidendipaari Vabariigi aastapäeva vastuvõtt 2019

Meie pikaaegne õpetaja ja tekstiilikunstnik Karin Tislar on töötanud ka aastaid kuulsas Pärnu Linakombinaadis ning kujundanud legendaarsed ja armastatud tekstiilidisainid. Lisaks on ta valmistanud hinnanguliselt 100 vaipa, mis on rännanud igasse maailma otsa. Samuti on ta tegutsenud moekunstnikuna. 

 

Karin Tislari vaip

Disainer ja vilistane Riho Luuse kujundab Eesti Posti (nüüd Omniva) marke juba 1994. Aastast. Kokku on käibele lastud juba üle 40 tema kujundatud margi. Luuse on kujutanud markidel Eesti kirikuid (pildil Pärnu Katariina kirik), raadiotelegraafi leiutajat Guglielmo Marconit, ümbermaailmarändur Adam Johann von Krusensterni, kavandanud olümpiamarke, jõulumarke jne.

 

Kuulsate lõpetajate hulgas on nii kunstnikke nagu Flo Kasearu, Kärt Koosapoeg, Kadi Kurema ja Sten Savi kui ka teiste valdkondade esindajaid nagu muusik ja näitleja Marko Matvere, kirjanik Kati Murutar, arhitekt Leles Luhse ja poliitik Marianne Mikko.

 

Kokku on Pärnu Kunstide Koolis ligi 700 õpilast ning 65 töötajat.

 

Kaasaegse kunsti suvelaager – võta osa!

Kaasaegse kunsti suvelaager kutsub sind osalema! Meil on koos juba mõnus seltskond õpetajatest, kes on osalenud kaasaegse kunsti kogemuskoolitusel Lihulas ja Tartus, kuid ruumi on

Näitusele!

Haapsalu Kunstikool ja Haapsalu Frankofiilide Ühing MTÜ esitleb näitust ”Merci”. Sõna merci tuleneb prantsuse keelsest sõnast ja tähendab ”tänu” või ”aitäh”. Näitus kõneleb 23 lapse

EKKL Lääne-Virumaa koolidel külas

Eesti Kunstikoolide Liidu juhatus külastas märtsi lõpupäevil Lääne-Virumaa kunstikoole. Värviküllases ja kunsti täis Tapa Muusika-ja Kunstikoolis tervitasid meid sealsed kunstiõpetajad ja direktor Ilmar Kald. Ühtlasi saime

Loominguline konkurss HELIKANDJA NÄGU

Kutsume 7.-19. aastaseid lapsi ja noori osalema kunstilisel konkursil, mille eesmärgiks on pöörata tähelepanu suure ajalooga praktilisele kunstivormile ja helikandjate ümbriste erinevatele kujundustele. Ühtlasi tutvustada